Introducció

SPIP és un producte limitat. Hi ha coses que es poden fer molt bé amb ell, hi ha d’altres que no es poden realitzar. Proveu, per exemple, a crear un lloc consagrat al cinema, amb enllaços a tots els noms (actors, realitzadors, equip tècnic, com si es tractara de fitxes de l’Internet Movie Datebase) cap a altres pel·lícules que han fet, voreu com SPIP no ha estat pensat per aquesta tasca!! Ben al contrari, està pensat per crear i mantindre un lloc de contingut editorial amb una estructura senzilla, amb l’estil d’uZine, la qual és també molt senzilla.

Tanmateix, entre els dos extrems (les webs irrealitzables amb SPIP i els llocs per els quals SPIP està particularment adaptat), existeix una multitud d’usos, de necessitats, fàcilment realitzables, però que a priori són inaccessibles amb una versió estàndard de les plantilles.

Alguns webmestres (molt valents), buscant els límits del producte, es llancen cap al codi font d’SPIP amb l’ambició d’adaptar-lo a les seues necessitats específiques. Malgrat que aquesta actitud molt "open source" és lloable, com a contrapunt aquesta actitud fa que els webmestres no puguen gaudir de les evolucions del programa estàndard, fent obligatori el coneixement de PHP a nivell avançat.

O, i aquest es el assumpte d’aquest tutorial, existeixen nombroses possibilitats per travessar els límits d’SPIP, únicament per un ús personalitzat de les plantilles i de l’estructura del lloc.

A qui s’adreça aquest document?

EL present tutorial estat pensat per als webmestres que desitgen creuar algunes fronteres aparents d’SPIP. Així és imperatiu haver comprés ja el funcionament tant de les plantilles com dels bucles els quals generen la interfície pública.

Si sou un novell, comenceu amb el document SPIP pas a pas, destinada als webmestres que es comencen amb el món de les plantilles.

Si ja sou veterans, i ja sabeu emprar les plantilles, us aconsellem tindre a mà una versió impresa del Manual de referència.

Quina versió d’SPIP triar?

Els exemples donats ací utilitzen les funcionalitats presents a partir de la versió SPIP 1.3. Algunes coses poden haver estat realitzades amb versions precedents, però l’ús de la versió 1.3 ofereix més que bones garanties. [1]

Quins altres coneixements tècnics calen??

Aquest tutorial es pot seguir de forma progressiva. Tanmateix, es presenta la construcció de les plantilles completes. Per a la comprensió del mecanisme general de les plantilles (i del sistema de bucles), convé saber usar el codi HTML. L’HTML utilitzat ací serà per voluntat pròpia rudimentari però si mai s’ha realitzat una pàgina web més que amb programes Wysiwyg, es corre el risc de patir.

No tractarem ací l’ús de PHP a les plantilles; per tant el coneixement d’aquest PHP resulta totalment inútil ací.

Els imperatius

-  No modificar l’estructura d’SPIP pel seu compte. A cap moment no s’haurà de modificar el codi font del producte, ni les taules de la base de dades emprades per SPIP. Així es garanteix que les funcions aportades ací seran compatibles amb les futures versions del programa i que la interfície privada conservarà la seua coherència.

-  Realitzar un lloc web en el qual la interfície de navegació siga coherent. Un dels objectius era realitzar una navegació més original que la proposada per les plantilles estàndard, no es tracta de crear una interfície totalment incomprensible pel visitant. (S’adonarà, tanmateix, que no hem desenvolupat el grafisme de les nostres pàgines; gràficament, la interfície obtinguda al final del tutorial seria horripilant... però per contra, els enllaços entre les diferents parts de l’estructura del lloc serien presents.)

-  Realitzar un lloc web en el qual les actualitzacions siguen molt fàcils de fer. Aquells que mantenen el lloc des de l’espai privat no han de passar massa hores per afegir un nou article... Es tracta d’aprofitar els automatismes lligats a un lloc dinàmic.

Com emprar aquest tutorial?

Aquest tutorial, ja ho hem dit, tracta de ser progressiu, per tant els codis facilitats estan complets: no es trobarà cap "tros de codi" eixits de no se sap ben bé on per a recopiar, al contrari el codi complet de les plantilles es construirà a mesura que s’avance la construcció dels articles. El mètode emprat ací serà la creació de pàgines amb plantilles cada cop més i més complexes, això si, sempre amb l’explicació adient de com portar-ho a terme.

Us aconsellem, per tant, llegir aquest tutorial seguint l’ordre dels seus articles, i crear els fitxers al mateix ritme que en les explicacions, integrant a cada vegada les variacions donades com a exemple.

Trobarà aquests exemples molt més clars si vosté mateixa realitza les pàgines presentades ací. El codi us pareixerà més simple, perquè a cada nou element integrat voreu immediatament l’efecte de les modificacions fetes.

Totes les plantilles emprades a aquest tutorial estan recollides als nostres arxius. Es poden descarregar des d’ara mateix, però nosaltres us animem a fer aquestes plantilles ab initio seguint aquest tutorial: si treballeu directament a partir de plantilles ja acabades, perdreu el procés de construcció progressiva i us arrisqueu a no comprendre la seua estructura.

La progressió d’aquest tutorial

-  Els primers articles (de "Le but du jeu" fins "Escriure articles") insisteixen a la importància de pensar l’estructura del lloc web i de definir la constitució dels articles abans de crear un lloc complex. Tècnicament, aquesta part està a l’abast de tots els usuaris d’SPIP (es pot doncs llegir de la mateixa forma si no es té cap coneixement del funcionament de les plantilles).

Aquesta part us pareixerà pot ser massa simple (no hi ha cap enginy tècnic). Tanmateix en ella s’introdueix l’ús de les paraules clau com a útil d’estructuració del lloc. Sobretot, ella permet comprendre que l’estructura del lloc és primordial durant el començament d’un projecte ambiciós. Aquesta etapa, mentre siga negligida (i això és molt freqüent), condueix a llocs que esdevenen impossibles d’administrar i per tant la interfície pública és incoherent (aquests problemes es presenten rarament quan es comença un lloc amb una quantitat menuda d’articles). En fi, nosaltres insistim al fet que la tria tècnica (programació de les plantilles, ús de les paraules clau) depenen directament de la tria editorial (aquesta evidència és primordial amb un sistema de publicació).

-  Els articles següents (de "Primera versió de la plantilla dels articles" fins "El lloc web complet") proposen la creació pas a pas de les plantilles. Cal a partir d’ara tindre un bon coneixement del sistema dels bucles d’SPIP. Les dificultats a aquest estadi seran d’ordre lògic i no pas informàtiques. Per a que la assimilació dels conceptes siga més efectiva, farem plantilles en diverses etapes successives: al començament les plantilles seran extremadament senzilles, per més tard anar afegint més complexitat a l’estructura dels bucles.

Trobareu a aquesta part alguns enginys lògics a la gestió dels bucles; sobretot, voreu l’ús de les paraules clau com elements d’estructuració de la navegació.

-  Obtindrem al final d’aquest tutorial un lloc complet i explotable (mitjançant la creació d’una interfície gràfica un poc més elaborada). Tanmateix, el darrer article ("El lloc complet"), us donarà algunes idees de desenvolupaments suplementaris que podreu ajuntar a la vostra web, aprofitant els principis explicats ací.

Notes

[1Nota de la traductora: En aquest moment està apunt d’eixir la versió estable d’SPIP 1.7

Autor laura Publié le : Mis à jour : 26/10/12

Traductions : عربي, català, Español, français, italiano