Ce este SPIP ?

Un sistem de publicare pentru Internet

SPIP, un sistem de publicare

SPIP este un Sistem de Publicare pentru Internet. Mai în clar ? Este vorba de un ansamblu de fişiere, instalate sub contul dumneavoastră de Web, care vă permit să beneficiaţi de automatisme ca: gestiunea unui site în echipă, punerea în pagină a articolelor dumneavoastră fără a fi nevoie să codaţi HTML, modificarea foarte simplă a structurii site-ului dumneavoastră... Cu acelaşi navigator de care vă serviţi să vizitaţi un site (Netscape, Microsoft Explorer, Mozilla, Opera...), SPIP vă permite să creaţi şi să vă ţineţi la zi site-ul, cu ajutorul unei interfeţe foarte simple şi ergonomice.

Există o mulţime de sisteme de publicare; fiecare are specificitaţile sale. Unul dintre cele mai cunoscute la ora actuală este phpNuke; acesta impune o structura destul de rigidă a site-ului, sub forma unui portal de acces. SPIP este mai suplu şi este orientat către crearea unui site structurat ca o revistă: adică cu rubrici, sub-rubrici, şi aşa mai departe, în interiorul cărora sunt inserate articole sau ştiri care pot fi completate cu forum-uri de discuţii.

De ce SPIP ?

SPIP este un program liber distribuit sub Licenţă Publică Generală GNU (GNU General Public License sau GPL). Nevoile software şi hardware ale SPIP sunt rezonabile şi există chiar furnizori de servicii web care oferă gratuit combinaţia PHP+MySQL necesară pentru folosirea SPIP.

SPIP este distribuit în mod gratuit pe acest site.

Interesul SPIP este de ...

-  a gestiona un site Web de tip revistă, adică compus în mod principal din articole sau ştiri inserate în arborescenţa rubricilor imbricate una în alta.
-  a separa în totalitate, şi de a distribui între persoane diferite, trei tipuri de sarcini: compoziţia grafică, contribuţia redacţională prin propunerea de articole şi ştiri şi gestiunea editorială a site-ului (sarcină care include şi organizarea rubricilor, validarea articolelor propuse ...)
-  dispensarea webmaster-ului şi a tuturor participanţilor la viaţa site-ului de un anumit numar de sarcini obositoare legate de publicarea pe Web, cât şi de necesitatea de a acumula cunoştinţe tehnice prea greu de obţinut. Instalarea SPIP se realizează cu ajutorul unei interfeţe simple, pas cu pas, cu ajutorul unui proces la capătul căruia puteţi să începeţi să vă creaţi rubricile şi articolele dumneavoastră.

SPIP are caracteristicile următoare...

Pentru redactor(i) şi administrator(i)

-  O interfaţă Web intuitivă care face propunerea de articole sau ştiri cât şi gestiunea editorială a site-ului extrem de simple. În plus, scurtăturile tipografice permit punerea în pagină a textului fără a fi necesară utilizarea limbajului HTML, ceea ce face ca contribuţia editorială să fie la îndemâna tuturor - la fel de simplu ca şi editarea unui email.

Pentru webmaster

-  Aspectul grafic şi navigarea sunt definite cu ajutorul unor schelete HTML (sau «formate tip») care definesc fiecare o «vedere» (de exemplu: o vedere pentru o pagină de index, o alta pentru a arăta conţinutul unei rubrici cu un rezumat al conţinutului său, şi o a treia pentru detaliile unui articol). Maniera în care conţinutul redacţional al site-ului este inserat în aceste pagini este definit de către un anumit număr de pseudo-tag-uri HTML care sunt relativ simplu de folosit.
-  SPIP nu restrânge posibilităţile grafice şi de navigare ale site-ului. Scheletele HTML sunt în întregime definite de către webmaster, aşadar este posibil să gestionaţi anumite elemente ale site-ului cu SPIP şi restul să faceţi ’de mână’ sau chiar cu alte sisteme de publicare (cu condiţia ca acestea din urmă să fie tot atât de tolerante ca şi SPIP, bine înţeles).

Pentru vizitatori

-  Un sistem de cache a părţii publice a site-ului accelerează accesul la site, evitând astfel un mare număr de cereri la baza de date, şi care joacă între altele şi un rol de protecţie în cazurile de pană a bazei de date (frecvente, în cazul server-elor «încărcate»): în acest caz site-ul rămâne disponibil de manieră transparentă, chiar dacă orice modificare a conţinutului site-ului este imposibilă (incluzând şi contribuţiile la forum-uri).

-  Un motor de căutare şi indexare este integrat în SPIP. Dacă acesta este activat de către webmaster, el va permite căutari asupra ansamblului conţinutului site-ului public.

Inconveniente

Pentru moment, supleţea SPIP implică un pic de efort de învăţare pentru a putea modifica prezentarea implicită a site-ului public. Contrar unor sisteme foarte stricte ca phpNuke unde puteţi să schimbaţi culorile sau sigla site-ului apăsând doar pe un singur buton (de altfel acesta este singurul drept pe care îl puteţi exercita), webmaster-ul folosing SPIP trebuie să înveţe câteva rudimente de pseudo-HTML - care îi vor permite după aceea să realizeze aproape tot ceea ce va dori.

SPIP este livrat cu un format de interfaţă de navigare complet; de îndată ce veţi începe să creaţi conţinut pentru site-ul dumneavoastră, acesta va putea fi vizitat imediat, şi va adopta forma grafică implicită. Webmaster-ul site-ului poate, bine-înţeles, să îşi «fabrice» propria sa interfaţă grafică - dacă doreşte acest lucru.

Pentru viitor, este prevăzut ca mai multe prezentări grafice ale site-ului să fie furnizate în pachetul SPIP, permiţând astfel unei majorităţi de webmasteri să reutilizeze ceea ce le convine cu un eform minim de personalizare.

Exemple

Exemplul istoric pentru utilizarea SPIP este le webzine uZine2 (este acel cod, la început specific acestui site, care a form reluat pentru a realiza un SPIP generic). Alte site-uri funcţionând sub SPIP sunt Le Monde diplomatique sau Vacarme.

Urmarea...

Pentru a merge mai departe şi pentru a vă lansa în publicarea cu SPIP, vă va fi de o mare utilitate să consultaţi documentaţia, exemplele şi «primii paşi» propuşi pe acest site. Există la dispoziţia dumneavoastră, de asemenea, liste de discuţii pentru orice întrebări, sau sugestii pe care vreţi să le aduceţi la cunoştinţa comunităţii. Pe curând !

Portofoliu

Autor vmurariu Publié le : Mis à jour : 05/10/22

Traductions : عربي, asturianu, български, brezhoneg, català, corsu, Kréol réyoné, Deutsch, English, Esperanto, Español, فارسى, français, galego, italiano, 日本語, Lëtzebuergesch, Nederlands, òc lengadocian, polski, Português, română, русский, slovenčina, Türkçe, українська