Si els BUCLES permeten estructurar la pàgina de manera lògica, només resta presentar les dades d’una forma estètica. És una qüestió de disseny i SPIP no pot fer res per vostè, però aprenga a utilitzar els filtres...
Una dada emmagatzemada a la base de dades es presenta com un bloc de text, pot ser es tinga ganes de manipular el seu valor abans d’afegir-la a la pantalla. Els filtres estan fets per açò:
- els filtres més emprats (són cridats automàticament) són ltypo i lprope; el primer és un corrector tipogràfic, la missió del qual és principalment afegir espais no fraccionables on calga (cf. l’ajuda en línia d’SPIP); el segon es fixa amb els paràgrafs, amb els recordatoris SPIP (itàliques, negreta, intertítols, etc.) - no s’aplica per defecte excepte en els textos llargs (#TEXTE, #CHAPO, etc.)
- altres filtres són molt útils: citem |majuscules (de funcionalitat evident), |justifier o |aligner_droite (que defineix l’alineació del text per amb relació als bordes verticals), o l’esotèric |saison (estació) (que afegeix "estiu" si la variable és una data compresa entre el 21 de juny i el 20 de setembre)...
Per a emprar un filtre cal rodetjar la variable entre parèntesis i corxets (després es voran les implicacions) : blah blah (#VARIABLE
Es poden encadenar uns filtres amb altres [1]: així [(#DATE|saison|majuscules)] s’afegirà "Hivern".
Exercici referit al conjunt de les lliçons precedents: Ficar en majúscules els títols dels deu articles més recents de la secció passada en context i posar al cap de la pàgina l’estació actual (és a dir l’estació en la qual ha estat publicat l’article més recent de tota la base).
Perquè aquests corxets? Suposem que la vostra base conté articles datats i altres que no porten data. La variable #DATE val "2001-07-01 10-53-01" (data amb el format MySQL) al primer cas i "0000-00-00-00" al segon. Per afegir la data dins d’un bonic (?) quadre dins de l’esquelet que escrivim a continuació:
[<table border="1"><tr><td>
(#DATE|affdate)
</td></tr></table>]
Aquí el filtre laffdate afegeix la data en lletres (amb el format "1er de juliol de 2001") [2], però reenvia una cadena buida si la data és desconeguda (igual a "0000..."). Els corxets delimiten allò que cal afegir al voltant de la data si el resultat entre parèntesis no és una cadena buida.
Resultat: solament els articles datats provoquen que s’afegisca una taula que conté la data. Un esquelet ben construït definirà precisament allò que cal afegir o no en funció del contingut... Els filtres serveixen també per a això.