Het XML/RSS formaat werd ontwikkeld om een lijst van de nieuwste artikelen van een website te "exporteren", zogenaamde "feeds". Verschillende tools kunnen deze informatie automatisch ophalen en weergeven, bijvoorbeeld op een andere website.
De belangrijkste toepassing van het formatie is wat "syndicatie van inhoud" wordt genoemd: een website geeft (automatisch) de laatste nieuwtjes van een andere website weer. Net als de leeste andere Content Management Systems (CMS) kan SPIP deze informatie gemakkelijk weergeven.
Later werden ook speciale gebruikerstools gebouwd om deze gegevens in te kunnen zien. Gebruikers kunnen zich met deze software "abonneren" op een RSS-feed van een website en ontvangen automatisch de "feeds" die door die website worden verzonden. Dit gebeurt met zogenaamde "newsreaders" [1], of gewoon met een browser. Ziet de gebruiker een (titel van een) artikel wat zijn aandacht trekt, dan klikt hij erop en belandt hij automatisch in het artikel op die website. Het abonneren gebeurt in de newsreader zelf en dus niet op de site die de feeds verzendt.
SPIP maakt automatisch verschillende feeds in het XML/RSS formaat aan. Ze kunnen betrekking hebben op de gehele site, op slechts één rubriek, of uitsluitend op nieuwsberichten, enz. In SPIP wordt gesproken over "backend" bestanden.