De basis
1. Hoe kan ik de layout van de publieke site aanpassen?
De layout van de site is vastgelegd in bestanden van het type .html
die skeletten worden genoemd. Hun rol komt ruwweg overeen met wat in andere applicaties « modellen» of «sjablonen», of in het Engels «templates» wordt genoemd.
Ieder bestand is aan een ander soort pagina gekoppeld: zo is er een skelet voor de beginpagina, een voor de weergave van artikelen, een voor rubrieken, enz. Een skelet bestaat uit gewone HTML waaraan specifieke «codes» zijn toegevoegd om SPIP de HTML van verdere informatie te laten voorzien.
De in de skeletten gebruikt markuptaal is zeer flexibel en kan voor een grote verscheidenheid van layouts zorgen. Je vindt wat voorbeelden op de websites uZine, Vacarme, Hacktivist News Service maar ook in de lijst van geregistreerde SPIP-sites op deze pagina. Er is dus totaal geen reden om je bij de standaard aangeleverde skeletten te houden, ondaks dat deze voor een gewone site zouden voldoen.
2. Kan ik zelf skeletten schrijven?
Ja, dat is één van de aantrekkelijke aspecten van SPIP. Lees bijvoorbeeld:
- de uitleg in Een eerste skelet, waar je de basis leert kennen.
- de referentie handleiding, waarin je alles over programmeren vindt.
3. Ik wil niet programmeren. Bestaan er geen kant-en-klare oplossingen?
Ja, naast de standaard skeletten zijn er andere sets beschikbaar op de site van bijdragen aan SPIP, in rubriek «Squelettes».
Je hoeft er maar het gewenste archief te downloaden (.zip of .tar.gz) en de inhoud via FTP op je SPIP-site te plaatsen. In recente versies van SPIP kun je dit ook vanuit het configuratiemenu, onderdeel "Plugin beheer" doen.
4. Er zijn niet veel sets skeletten. Waarom?
Deze sets worden door webmasters van andere SPIP-sites aangeboden. Hun bereidwilligheid om skeletten te delen vergroot dit aanbod.
Je eigen skeletten maken
1. Kan een gewone tekstverwerker gebruikt worden voor het schrijven of aanpassen van skeletten?
Ja, net als met de klassieke HTML.
2. Kan ik een grafische editor (WYSIWYG) gebruiken voor het schrijven of aanpassen van skeletten?
Ja, net als met de klassieke HTML. Maar lees ook de volgende vraag.
3. Ik gebruik een grafische editor, maar deze past de SPIP markuptaal aan. Hoe kan ik dit voorkomen?
Bepaalde grafische editors «corrigeren» automatisch de tags die ze niet herkennen. De meeste editors hebben een optie om deze functie uit te schakelen.
Jouw creaties delen
1. Ik heb skeletten voor mijn site gemaakt. Hoe kan ik die voor anderen beschikbaar maken?
Schrijf je in op de site SPIP-Contrib om je skeletten aan te bieden en ze te uploaden, waardoor anderen daar weer inspiratie uit kunnen putten.