Verhuizing van een SPIP site

Hoe verzamel je alle gegevens van een SPIP site om bijvoorbeeld van provider te kunnen veranderen.

Het veranderen van provider is bij een SPIP site bijna even eenvoudig als de installatie{}. Je hoeft alleen maar jouw opgehaalde gegevens en jouw aanpassingen toe te voegen.

Toch is het belangrijk te weten of de site niet een zodanige aanpassing heeft (met name «buiten SPIP» dat er meer gegevens moeten worden overgenomen of specifieke aanpassingen moeten worden gedaan op de server van de nieuwe provider.

Misschien ben je je site «lokaal» begonnen of bij een gratis provider met beperkte functionaliteit. Op een of ander moment wil je je site verhuizen. Of misschien ben je wel heel voorzichtig en wil je regelmatig een volledige backup van je site maken.

Wanneer je je aan een aantal regels houdt en binnen het kader van SPIP blijft [1] is het eenvoudig een SPIP site te herstellen.

Vooraf

Eenvoudig op te halen zijn:
-  alle data die via de interface (in het privé gedeelte) werd ingevoerd: rubrieken, artikelen, nieuwsberichten, gesyndiceerde sites en alle afbeeldingen en documenten die eraan werden toegevoegd;
-  de aanpassingen in SPIP zoals je eigen skeletten en misschien wel scripts (in PHP) en modellen.

Het zal wat moeilijker worden wanneer:
-  de site extensies heeft of modules buiten SPIP gebruikt, bijvoorbeeld in PHP. In het bijzonder is het belangrijk te weten of deze gebruik maken van een andere tabellen of databases en of/hoe/wanneer ze geconfigureerd kunnen worden op de nieuwe server.
-  de code van SPIP werd aangepast of uitgebreid, bijvoorbeeld door de klussers van SPIP-contrib

Voor je begint moet je er zeker van zijn dat je de volgende gegevens hebt:
-  een beheerdersaccount van de SPIP site,
-  een geconfigureerde FTP client,
-  de toegangsgegevens voor FTP voor de oude en de nieuwe server (URL, login en wachtwoord voor ieder)
-  de toegangsgegevens voor de oude en de nieuwe database (URL of localhost; login en wachtwoord).

De site voorbereiden

Geef een waarschuwing!

Heeft je site veel activiteit dan moet je voorkomen dat er bijdragen worden gedaan op het moment van verhuizen. SPIP heeft daar geen specifiek mechanisme voor, maar je zou het volgende kunnen doen:
-  de auteurs per email informeren,
-  een bericht in het interne berichtensysteem plaatsen,
-  het op de site zelf publiceren.

We zullen hier niet de overwegingen over de URL van de site beschrijven, met name of deze verandert of wanneer je een eigen DNS hebt, die word gevolgd. In het eerste geval zal het toch een manier vinden om je gebruikers tegen te houden. Een goede maatregel is om een ​​tijd beide URL’s aan te bieden, tijdelijk een "werk in uitvoering" pagina te installeren en vervolgens een redirect pagina naar de nieuwe site te plaatsen. In het tweede geval behiud je je domeinnaam en gaat het om veranderingen in de DNS. Daarbij moet je alert zijn, want er kan enige tijd overheen gaan voor zo’n wijziging volledig is doorgevoerd.

Maak de cache leeg voor je een kopie maakt van je database. Deze procedure wordt uitgelegd in artikel «Een backup van de gegevens maken».

Twee manieren om te nieuwe site op te bouwen

Er zijn twee manieren om de site te verhuizen:
-  de eerste bestaat uit het downloaden naar de harde schijf van je computer van alle bestanden op de oude server, ze vervolgens naar de nieuwe te transfereren en de configuratie van SPIP op de nieuwe server afronden;
-  de tweede bestaat uit het downloaden van alle aanpassingen van de site, een nieuwe installatie doen op de nieuwe server en tenslotten de aanpassingen naar de nieuwe server transfereren.

De eerste oplossing is ook de eenvoudigste, maar het downloaden van alle archieven van SPIP is zinloos en tijdrovend. De tweede oplossing is eleganter en biedt de webmaster de gelegenheid een «schoonmaak» te houden.

Optie 1: alle bestanden downloaden

-  Download met een FTP client alle mappen en bestanden die aan de root van de site staan en zorg dat je de structuur van mappen behoudt.

-  Verwijder uit de kopie die je nu op je harde schijf hebt staan het bestand inc_connect.php, dat in de map ecrire/ staat.

-  Zet met je FTP client de hele eerde gedownloade structuur op de nieuwe server.

-  Ga met je browser naar de map ecrire/ van je nieuwe server en vervolledig de laatste fase van de installatie van SPIP. In deze stap heb je de verbindingsgegevens nodig naar de database van je nieuwe provider en mogelijk moet je ook de toegangsrechten van enkele mappen aanpassen.

-  Ga naar het privé gedeelte met het beheerdersaccount dat je maakt en ga naar de «Configuratie van de site», waar je de database terugzet.

Het beheerdersaccount dat tijdens deze proceedure werd gemaakt, verloren gaat tijdens het terugzetten van de database. Vanaf dat moment moeten weer de accounta worden gebruikt als op de oorspronkelijke site.


-  Je hoeft nu nog slechts enkele verificaties te doen en bepaalde gegevens opnieuw configureren, met name:

  • de tekenset aanpassen, wanneer je niet de standaardset van SPIP gebruikt,
  • het URL adres, de naam van de site en het emailadres van de webmaster verifiëren of aanpassen,
  • interactiviteit (verzendenvan email) en taalinstellingen controleren.

Optie 2: alleen de aanpassingen downloaden

De eerste stap is om met precisie het versienummer van SPIP [2] vast te leggen van de site die je gaat verhuizen.

-  Installeer op de server bij je nieuwe provider exact dezelfde versie van SPIP, zoals beschreven in «Installation de SPIP».


-  Begin met de data. Van de oude server download je:

  • het "dump" bestand in map tmp/dump met formaat .sqlite (SPIP 3) of .xml.gz (SPIP2) met de backup die je vooraf gemaakt hebt,
  • de volledige inhoud van map IMG/, waarin afbeeldingen en bijlagen van de site staan.

-  Plaats met je FTP client deze gegevens op exact dezelfde plaats op de server bij je nieuwe provider.

-  Ga naar het privé gedeelte van je site met het beheerdersaccount wat je tijdens de installatie van SPIP has aangemaakt en zte de database terug via de pagina’s van de site configuratie.

Je kunt vanaf dit moment je site bekijken, maar met de standaard skeletten van SPIP. Nu moeten nog de aanpassingen worden overgezet:

-  de skeletten: zoals hier uitgelegd. Afhankelijk van de versie van SPIP staan ze:

  • in de map squelettes,
  • in een aangepaste map, zoals je dat hebt aangegeven in mes_options.php
  • ofwel als onderdeel van een plugin die je moet heractiveren in het plugin-gedeelte van de configuratie.

-  persoonlijke filters en configuraties in:

  • mes_fonctions.php
  • config/mes_options.php

-  extra plugins die in de map /plugins staan.

Je zult ook dezelfde aanpassingen in het privé gedeelte moeten doen als bij optie 1.

Dat is het. Wanneer je site geen exotische extensies of modules heeft, ben je klaar.

Alternatief

De plugin migration biedt ook een oplossing voor een automatische transfer.

Voetnoot

[1of het combineert met andere modules met een goede architectuur en documentatie!

[2Het versienummer vind je rechts onderaan iedere pagina van het privé gedeelte. En alle versies van SPIP staan beschikbaar in de archieven.

Auteur Hanjo Gepubliceerd op: Aangepast: 22/08/23

Vertalingen: عربي, català, corsu, English, Español, français, italiano, Nederlands, українська