- Makalelerin bölümler altında sıralanması
Makaleleri spip.net’te «sıralamanın» iki yöntemi var:
- bazı bölümlerde makaleleri bir mantık çerçevesinde sıralamaya «zorlamak» gerekir (örneğin, eğitim belgeleri, referans belgeleri gibi). Böylece açıklamalar peşpeşe bir kaç makalede sürer. Bu durumda makaleleri numaralamak yeterlidir («1. Birinci makale», «2. İkinci makale»...);
İspanyol sürümü çevirmenleri 10’ar 10’ar artan çok pratik bir yöntem geliştirdiler: «10. Birinci makale», «20. İkinci makale». Bu yöntem daha sonra araya makale ekleyebilmek için oldukça kullanışlı.
- «peşpeşe (sıralı)» okuma gerektirmeyen makalelerde (SSS, hileler...) makaleler numaralanmaz, böylece son yazılanlar listenin üstünde kalır.
İskeletlerde sunum, numaralanmış ve numaralanmamış makalelere otomatik olarak uyum sağlar.
- Bölüm logoları
Logolar yenilendi: artık metin içermiyorlar (metinler HTML olarak iskeletlere kondu). Böylece tüm dillerde kullanılabiliyorlar. Yani fransızca’daki logoları alıp kullanabilirsiniz. Site «farenin üzerinden geçiş logolarını» kullanmıyor.
- Bölümlerin büyük resimleri
Her logo sayfanın üstünde yer alan büyük bir resim tarafından tamamlanır. Bu, logoyla aynı resimdir ama boyutları daha büyüktür. Aynı şekilde bu resimleri de diğer dillerde kullanmak üzere fransızca sürümden alabilirsiniz.
Bu büyük resimler bölümlere «ek belge» şeklinde atanır (bölüm başına 1 tane): bu belgeleri indirdiğinizde «spip_haut
» ismini vermelisiniz. Bunu yaptıktan sonra, «bölümü çevrimiçi göster» düğmesine tıklayarak sonucu hemen kontrol etmeyi unutmayınız.
İlk zamanlar bölümlerin sunumunu tek biçimde gerçekleştirin. Daha sonra (vakit bulduğunuzda) her dilde farklı logolar oluşturabilirsiniz.
- Her dilde forumlar
Forumlar bir bölüm aracılığıyla etkinleştirilir. Aslında, sitenin her makalesinde «sitenin ana dili» seçeneği sunulur (yani önceden etkinleştirilen ve daha sonra değiştirilebilen ana dil); forumun her sayfasında bu dil ile «oynanabilir».
Bir «forum» bölümü oluşturmak için özel alan’da bu bölüme «Forums» anahtar sözcüğünü atamak yeterlidir. Bu bölümde oluşturulan her makale forum aryüzüne uyum sağlayacaktır.
Spip.net’te forumlar tematiktir. Tema foruma evsahipliği yapan bölümün başlığıdır:
- forumları «mantıksal» olarak sıralamak için makaleleri numaralamak gerekir (örneğin: «1. Kurulum», «2. Özel alanın kullanımı»...);
- Makalenin metninde bir iki paragrafta forumun konusunu açıklamaktan çekinmeyin.
N.B. An dilin forum bölümü, her bölüm sayfasının solunda gösterilir.
- Forumların yönetimi
Forum makalesini oluşturduğunuzda otomatik olarak o makalenin yazarı olursunuz (temel SPIP işlevi). Eğer böyle bırakırsanız bu makalenin forumuna her ileti gönderildiğinde bi re*posta alırsınız. Bu, forum yaşamını izlemek için güzel bir yöntem olabilir; ama çok etkin bir forumda çok can sıkıcı da olabilir (her gün sayısız e-posta!). Bu, size kalmış bir seçimdir.
Bu e-postaları almamak için bu makalenin yazarı olarak görünmekten çıkmalısınız. N.B. Aynı prsnsip uyarınca e-posta almak isteyen kişileri makalelere yazar olarak atayabilirsiniz.
Biz deneyim olarak SPIP forumlarının hızlı biçimde kalabalıklaştığını gözlüyoruz. Yeni sunum forumda gezinmeyi kolaylaştırdı (özellikle belirli bir soruyu aramakta). Bu forumların belgelerini arşivlemeyi kolaylaştırmak için (bir sorunum var : bu soru daha önce soruldu mu ve yanıtlandı mı bakacağım !), iki nokta önerilir:
- sorular (tartışmayı başlatan birinci derece iletiler) açıklayıcı bir başlık içermelidirler (böylece, tüm soruları içeren büyük liste okunaklı olur ve hangi konudan söz edildiği bkolayca anlaşılır...); başlıksız sorular silinmelidir (sayfa başında iletiyi postalamak için büyük bir uyarı vardır...); N.B. bu yöntem yanıtlara uygulanmaz çünkü bunlar zaten «> Soru»yu içerirler;
- sorunun doğru forumda sorulduğunu kontrol edin (deneyimlerimiz bize bazı kullanıcıların nerede olduğuna hiç dikkat etmeden soru postaladığını gösteriyor); yanlış yerde olan iletileri silmek gerekir.
Bu iki sebepten iletileri silerken, eğer soru ilginçse (soru açıksa, konu henüz ele alınmamışsa) kullanıcıya düzeltilmiş başlıkla bir yanıt verilebilir veya soru dopğru foruma yerleştirilebilir; bu durumda bunun bir yeniden gönderi olduğu ve konu belirtilmelidir(<html><quote>...</quote></html>
).
Geri kalanında SPIP forumları genellikle sorun çıkartmazlar. Genl olarak iki tür ileti izlenmelidir:
- bir ticari ürünü veya servis sağlayıcıyı débinent iletiler; bu tür iletiler dava açılmasına sebep olabilir; eğer ileti («şu servis sağlayıcı bir halta yaramaz» türünden) saldırgan bir ifade içeriyorsa, silin gitsin... kullanıcıya iletiyi yeniden formüle etmesi için bir cevap yazıp argümanlarını belirtmesini söyleyin. («şu servis sağlayıcıda SPIP kullanımı çok zor veya şu, şu sebeplerden ötürü olanaksız...»). Böylece diğer kullanıcıların işine yarayan bir bilgi içermiş olur;
- PHP ile ilgili teknik bir çözüm sunan ve sitede güvenlik açığı oluşturan iletiler (iskelete şifre yerleştirerek veritabanına direkt saldırıda bulunmak); en azından kırmızı renkte ve yanıp sönen bir uyarı ekleyerek kodun bu parçasının kesinlikle kullanılmaması gerektiğini belirtmek gerekir.
Bir dilin ana sayfasıyla bölümleri uyumlu hale getirmek
Yeni iskeletler uzine.net’in eski sürümleri gibi davranıyor: ana sayfa sadece bölüm, alt bölüm ve makalelerden oluşan bir liste değildir, bazı elemanları vurgulayan ve arayüzü düzenleyen bilgiler içerir. uzine.net’te bu bilgiler «direkt kod» olarak iskelettedir ve bazı kriterlere göre otomatik olarak belirlenir.
Bu yöntem, ana sayfada üstteki eski «Yararlı bilgiler» kutucuğu yerine, bölüm ve alt bölüm listesinin içinde bu bilgileri vurgular.
- Atıfta bulunulan veya paylaşımlı bir siteyi belirginleştirmek
Atıfta bulunulan bir site için tanım belirtilmişse bu sitenin etrafında bir kutucuk belirir. Yani:
- vurgulanmak istenen atıfta bulunulacak siteye bir tanım eklemek;
- diğerleri için tanım eklememek gerekir.
Fransızca «Sorular ve Yanıtlar»’da kullanılan hile şudur: spip.net’in herhangi bir elemanını bu siteyi «atıfta bulunulan site» olarak belirterek ve bir yorum ekleyerek ön plâna çıkartabilirsiniz. Örneğin, «SPIP kullanıcıları tartışma listesi» ve «Tartışma forumu» için bu yöntem uygulanmıştır: bu kutucuklar ces pavés sont créés par des «sites référencés» et une description dotée d’une mise en forme plus poussée (ajout «à la main» d’une image, directement en HTML, gras-majuscule pour introduire le texte..., rappel du lien hypertexte à l’intérieur de la description...).
- Alt bölümde açıklayıcı bir kutucuk
Bir bölüme metin eklenirse («bölümü değiştir», «metin» alanı), bu metinler ana sayfada çerçevelenmiş olarak çıkar. Fransızca «Sorular ve yanıtlar» bölümünde «Yanıtları göster» aslında bu bölümün metnidir. N.B. buradaki kutucuk iskelet tarafından otomatik oluşturulur, bu metni ayrıca kodlamaya gerek yoktur.
Alt bölüm sunumunda çerçevelenerek gösterilen şey makalenin tanımlayıcısıdır.
- Bir dilin tartışma listesini belirtmek
Her dilin bir tartışma listesi vardır (spip-#lang@rezo.net). Bu listeler bağlı oldukları dilin belegeler bölümünde belirtilirler.
herhangi bir dilin ana sayfasındaki bir listeyi vurgulamak için «atıfta bulunulan site» oluşturup adresine bu listeye kayıt olmak için gereken sayfanın adresini girmek yeterlidir. Bir de tanımlayıcı eklerseniz bu «atıfta bulunulan site» içindekiler sayfasında vurgulanır.