SPIP, bir yayın sistemi
SPIP (Système de Publication pour l’Internet) Internet için Yayın Sistemidir. Sizin web hesabınıza kurulan ve size bir çok otomatik işlem yapma olanağı tanıyan bir dosyalar bütünüdür : bir siteyi bir çok kişinin yönetmesi, hiç HTML kullanmadan sayfalarınızı hazırlama, sitenin yapısını kolayca değiştirebilme... SPIP, bir siteyi ziyaret etmeye yarayan bir programla (Netscape, Microsoft Explorer, Mozilla, Opera...), kullanımı gayet basit bir arayüz sayesinde sitenizi oluşturmanıza ve güncel tutmanıza yarar.
Daha bir çok yayın sistemi bulunmaktadır ; hepsinin de kendine has özellikleri vardır. Günümüzde en çok tanınanı phpNuke’tür ; sitenin yapısını size empoze eder : makaleler içeren bir portal. SPIP daha esnektir ve daha ziyade dergi biçiminde bir site oluşturulmasına yöneliktir : yani, bölümler, alt-bölümler ve bunların içinde makaleler ve kısa haberler, ayrıca bunları tamamlayan tartışma forumları.
Niçin SPIP ?
SPIP Genel Kamu Lisansı GNU ile dağıtılan özgür bir yazılımdır. (GNU General Public License veya GPL). SPIP için gereken yazılım ve donanım oldukça mantıklıdır ve bedava hizmet veren servi sağlayıcıların çoğunda zaten vardır. Daha fazla bilgi için bkz. Sık Sorulan Sorular ve kurulum el kitabı - veya kısa bir özet için : PHP+MySQL).
SPIP bedava olarak dağıtılmaktadır bu sitede.
SPIP kullanmanın yararları nelerdir ?
- dergi tipinde, yani birbiri içine giren, düzenli bir yapıya sahip makalelerden ve kısa haberlerden oluşan bir web sitesi yönetmek. Bkz. tüm özellikleri içeren liste.
- üç tip görevi tamamen farklı insanlar arasında paylaştırmak : grafik, makaleler için yazı işleri, yönetim (bölümlerin oluşturulması, önerilen makalelerin onaylanması...).
- site yöneticisini ve tüm katılımcıları sitenin yaşamına ortak etmek ve katılımcıları ağır teknik bilgiler edinme zorluğundan kurtarmak. SPIP kurulumu basit ve adım adım gelişen bri arayüz sayesinde gerçekleşir ve daha sonra makalelerinizi hemen yazmaya başlayabilirsiniz.
SPIP’in özellikleri
Yazarlar ve yöneticiler için
- Basit bir webarayüzü makale ve kısa haber yazmayı ve önermeyi ve siteyi yönetmeyi inanılmaz derecede (bir eposta yazıyormuşçasına) kolaylaştırır. Ayrıca tipografik kısa yollar metni HTML kullanmadan biçimlendirmenize olanak tanır.
Site yöneticisi için
- Grafik görünüm ve gezinti herbiri ayrı bir görünümü gösteren HTML iskeletlerle tanımlanır (veya «tipik biçimler») (örneğin: endeks sayfası için bir görünüm, bölüm için bir görünüm vs).
Yazı içeriklerinin siteye nasıl ekleneceği basit pseudo-etiketler aracılığıyla belirlenir.
- SPIP sitenin gezinti ve grafik özelliklerini kısıtlamaz. HTML iskeletler tamamen site yöneticisi tarafından tanımlandığı için SPIP ile sitenin bir çok elemanı yönetilebilir, geri kalanlar elle veya başka yayın sistemleri ile düzenlenmelidir (tabii ki bu sistemler en az SPIP kadar esnek olmalıdır).
Ziyaretçiler için
- Bir önbellek sistemi, veritabanına iletilen sorgu sayısını azaltarak siteye erişimi hızlandırır ve («yoğun» hizmet birimlerinde sıkça rastlanan) çökmeleri önler : bu durumda değişiklik yapmak olanaksız olsa bile, site sürekli olarak erişilebilir kalır (forumlara katılım dahil).
- SPIP’e entegre edilmiş bir endeksleme ve arama motoru, eğer site yöneticisi tarafından aktive edilmişse sitenin halka açık bölümünde arama yapmanız aolanak tanır.
Olumsuz yanları
Şİmdilik SPIP’in varsayılan görünümünü değiştirebilmek için site yöneticisinin biraz gayret göstermesini gerektiriyor. Bir tek butona tıklayarak renkleri ve logoyu değiştirmenize izin veren phpNuke gibi (ama yapabileceğiniz tek değişiklik de budur) sistemlerle karşılaştırılınca site yöneticisinin bazı pseudo-HTML kodları bilmesi gerekir.
SPIP tam bir gezinti arayüzü ile birlikte gelir; sitenizin içeriğini oluşturmaya başlar başlamaz site gezilebilir durumdadır ve grafik arayüz hazırdır. Site yöneticisi isterse tabii ki kendi grafik arayüzünü oluşturabilir.
Gelecekte, SPIP ile birlikte site yöneticilerinin kişiselleştirerek tekrar kullanabilecekleri bir çok görünüm sunulacaktır.
Örnekler
SPIP’in eskiden kullanıldığı site webzine idi. uZine2 (Burada SPIP’in bugünkü hali yaratılmadan önce kullanılan kodlar vardır). SPIP ile yönetilen siteler içinde Le Monde diplomatique ve Vacarme sayılabilir.
Detaylar...
Daha fazla ilerlemek ve SPIP’e iyice hâkim olmak için dokümantasyonu, örnekleri ve yine bu sitede önerilen «ilk adımları» okumanız gerekir. Sorularınızın cevaplarını, hileleri ve ipuçlarını bulabileceğiniz haberleşme listeleri de hizmetinizdedir. Görüşmek üzere !